Haberler


Yeni İş Güvenliği Yasası -Makale-



6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası neler Getiriyor?

Senelerdir iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü oluşumuz ve son zamanlarda olan iş kazalarının yoğunluğu nihayet iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yasanın doğmasına vesile oldu. Eksikleri ile beraber iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir yasanın olması başlı başına sevindirici bir durum olmasının yanında işverenlerin bir kısmı maalesef halen bu işin gerekliliğine inanmamış olması da bu işin acı tarafı. Zannediyorum Avrupa birinciliğimiz bir hayli zaman daha devam edeceğe benziyor. Milletçe bu işin yani insan hayatı ve sağlığının diğer bütün işlerin önüne geçmesi temennisiyle yeni 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası özetle neler getiriyor?

§  Yasa; kamu ve özel sektöre ait bütün işletmeleri kapsıyor.

§  50 ve üzeri çalışanı olan işyerleri için 01.01.2013 tarihinden itibaren kanun hükümleri yürürlüğe girdi. 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2013 tarihinden itibaren, Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2014 tarihinden itibaren kanun hükümleri yürürlüğe girecektir.

§  İşverenin, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırmak ya da bunları ortak sağlık biriminde hizmet alımı yolu ile temin etmek dışında, işyerinde risk değerlendirmesi yapmak ve sonuçlarına göre ilgili tedbirleri alma yükümlülüğü getirilmiştir.

§  50 ve daha fazla işçi çalıştırılan ve 6 aydan daha uzun süren işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulması gerekmektedir.

§  İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirebilir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi de üstlenebilir.

§  Çok tehlikeli işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikelide (B) sınıfı, az tehlikelide (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Üç yıl süre ile B sınıfı uzman çok tehlikeli, C sınıfı uzman da tehlikeli işlere bakabilecektir. Ayrıca bütün tehlike sınıflarındaki işyerleri işyeri hekimi istihdam edilecek ya da dışarıdan hizmet alınacaktır.

§  İşveren; En az iki çalışanı bulunan işverenin, işyerinde seçim veya atama yoluyla Çalışan Temsilcisi ataması gerekiyor. İşçi sayısına bağlı olarak görevlendirilecek eleman sayısı 6'ya kadar çıkabilecek.

§  Yeni Kanunla birlikte işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı dışında, işyeri hemşiresi ve "diğer sağlık personeli" çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir.

§  Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan TEHLİKELİ ve ÇOK TEHLİKELİ sınıfta yer alan işlerde, işçilerin MESLEKİ EĞİTİM alması sağlanmalı ya da mesleki eğitim almayan işçi çalıştırılmamalıdır. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.

§  İşletmeye başlanmadan önce, büyük endüstriyel kaza oluşabilecek işyerleri için, işyerlerinin büyüklüğüne göre Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi veya Güvenlik Raporu işveren tarafından hazırlanması gerekecektir.

§  İşveren bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmak ve gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenlemek ve iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını öğrendiği tarihten itibaren üç iş gününde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmek zorundadır.

§  Kanundaki yükümlülüklerin ihlal edilmesi durumunda ciddi para cezaları ile karşı karşıya kalmaları sözkonusu.

 

Yeni yasanın bütün iş dünyasına hayırlı olması temennisiyle.





Diğer Haberler


Yeni İş Güvenliği Yasası -Makale-
6331 Sayılı Yasa Semineri
İşte yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası
Kıyma makinesine kaptırdığı eli, bileğinden kesildi
ELEKTRİK TEHLİKELERİ
Şirketler iş sağlığı ve güvenliğinden sınıfta kalıyor
Gözlerin Emniyeti İçin Tedbirli Çalışma
HES İnşaatında Yine Kaza, Dört İşçi Öldü
Bir Karınca Hikayesi
Sorunları 30 Haziran’dan önce çözmek istiyoruz
İşe başladığı gün iş kazasında öldü
Düzce'de fındık fabrikasında yangın
El Aletlerinde Güvenlik
Camide Yangın
El Aletleri İle Çalışma Güvenliği
Foseptik çukuruna giren işçiler gazdan zehirlendi
İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri" Paneli
Temel Makine Güvenliği
Bayrampaşada Patlama
Gıda Mühendisleri Odasında Seminer
bilgeisguvenligi.com yenilendi