Haberler


Temel Makine Güvenliği


Çevremizde yoğun çalışan modern toplumu makinelerden ayrı düşünmek çok zordur. Yeni ve geliştirilmiş makineler verimliliği yükseltmeye, kaliteyi arttırmaya ve daha düşük maliyetli üretimi sağlamaktadır. Fakat kötü kullanılan makineler yardımcı oldukları kadar zararlı, tehlikeli de olabilirler. Makineler parmaklarınızı da kesebilir. Başka zararlar da verebilir. Bu gibi yaralanmalar acı veren yaralanmalar olduğu gibi, kariyerinizi bitiren sakatlıklara da yol açabilir.

Bu makinelerde veya çevresinde çalışırken dikkatli olun:

Operasyon noktası: Bu nokta makinede işin yapıldığı yerdir. Pres baskısının, ütülemenin, kesmenin, delmenin, sıvamanın, ısıtmanın kısaca işlemin olduğu yerdir. Burada herhangi bir uzvumuz bulunmamalıdır. Eğer vücudumuzun herhangi bir yeri, işlem esnasında burada bulunursa, makinenin gücünden dolayı çok ciddi yaralanmaya sebep olur. Operasyon noktasında ayrıca talaş, çapak, yağ vb. çevreye fırlayan, sıçrayan partiküller olabilir. Güvenlikli yüz, göz ve el koruyucular bu gibi işler de çok önemlidir.

Aktarma elemanları: Enerji bu noktadan dişliler, şaftlar, kayışlar, kablolar, hidrolik ve pnömatik silindirler gibi hareketli kısımlara aktarılır. Buralarda da asla uzuvlarımız bulunmamalıdır. Bu gibi tezgahlarda çalışırken her zaman emniyet prosedürlerine uymalı ve koruyucu donanımları çalışır vaziyette bulundurmalıyız. İşçiler bu tezgahlarda çalışmaya başlamadan evvel, herhangi bir koruyucunun eksikliğini kesinlikle ilk amirlerine haber vermelidir.

Çalışanlar makineleri dikkatle kontrol etmelidir. Aktarma elemanları ve operasyon noktalarında ek olarak aşağıdaki noktalarda da daima dikkatli olunmalıdır:

  • Makinelerin yürümesine, titremesine, vibrasyonuna ve tehlikeli olabilecek diğer hareketlerine karşı yerlerine sabitlenmiş olduğundan emin olunuz.
  • Enerji bulunan kısımlara asla görmeden müdahale etmeyin.
  • Operasyon noktasını göreceğiniz uygun ışıklandırmanın olduğundan emin olun.
  • Üzerinizde saat, yüzük, bilezik, kolye, kravat vb. gibi takıları bulundurmayın.
  • Islak ellerinizle asla elektrikli aksama dokunmayın.
  • Kilitle/etiketle prosedürlerini daima takip edin.
  • Her iş için kişisel koruyucu donanımınızı kullanın.

Kaldırma makineleri: Vinç, ceraskal, transpalet, forklift, asansör vb. makineler üretim tezgahı olarak sayılmasa da yaptıkları iş ve aktarma elemanları oldukça tehlikeli olabilir. Bu tip kaldırma makinelerinde çalışanların bu gibi makineleri kullanmadan evvel iyi eğitim almış olmaları zorunludur.

Mekanik tehlikeler bir sürü değişik yerlerden gelebilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

Operasyonlarınızda tehlikeli bölgelerden kaçının ve makinenin gücüne saygı duyun.

 

ANAHTAR KELİMELER:

iş güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, risk değerlendirmesi, acil eylem planı, acil durum planı, teknik kontrol, eğitim, iş güvenliği eğitimi, basınçlı kaplar, kaldırma araçları, iş güvenliği uzmanı, iş güvenliği hizmeti, gürültü ölçümü, termal konfor, topraklama, asansör kontrolü, fenni muayene, kompresör testi, kazan testi

 





Diğer Haberler


Yeni İş Güvenliği Yasası -Makale-
6331 Sayılı Yasa Semineri
İşte yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası
Kıyma makinesine kaptırdığı eli, bileğinden kesildi
ELEKTRİK TEHLİKELERİ
Şirketler iş sağlığı ve güvenliğinden sınıfta kalıyor
Gözlerin Emniyeti İçin Tedbirli Çalışma
HES İnşaatında Yine Kaza, Dört İşçi Öldü
Bir Karınca Hikayesi
Sorunları 30 Haziran’dan önce çözmek istiyoruz
İşe başladığı gün iş kazasında öldü
Düzce'de fındık fabrikasında yangın
El Aletlerinde Güvenlik
Camide Yangın
El Aletleri İle Çalışma Güvenliği
Foseptik çukuruna giren işçiler gazdan zehirlendi
İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri" Paneli
Temel Makine Güvenliği
Bayrampaşada Patlama
Gıda Mühendisleri Odasında Seminer
bilgeisguvenligi.com yenilendi