Haberler


Sorunları 30 Haziran’dan önce çözmek istiyoruz


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 30 Haziran'da Meclis tatile girmeden Toplu İş İlişkileri Kanunu'nu ve TBMM alt komisyonunda olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nı çıkarmak istediklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Bir iş kazası meydana geliyor, meydana gelen iş kazası size samimiyetimle söylüyorum; Çalışma hayatından sorumlu bir bakan olarak yüreğimi titretiyor. Omuzlarıma öyle bir yük biniyor ki o gün yerin altına geçmek istiyorum'' dedi.

TİSK tarafından düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Semineri'nde konuşan Çelik, göreve geldiği günden itibaren, çalışma hayatının önündeki sorunları çözmek için çalıştıklarını ve yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

Bugüne kadar eczacılarla ilgili sorunu uzlaşarak çözdüklerini, asgari ücrette yüzde 12,37'lik artış sağladıklarını, intibak düzenlemesini çıkardıklarını anlatan Çelik, ayrıca memurlara toplu sözleşme hakkı tanıyan uyum yasasını da TBMM'den geçirdiklerini ifade etti.

Toplu İş İlişkileri Kanunu'nun TBMM gündeminde olduğunu hatırlatan Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın TBMM alt komisyonunda görüşüldüğünü dile getirdi.

Çelik, ''Çok hızlı bir şekilde çalışma hayatı açısından önem arz eden, bu yasal düzenlemeyi de 30 Haziran'dan önce Meclis tatile girmeden çıkarmak niyetindeyiz'' dedi.

Siyasetçilerin topluma yön veren ve toplumu yöneten insanlar olduğunu belirten Çelik, böyle bir sorumluluğu üstlenen insanların gereğini yapmalarının önemine işaret etti.

Önlerinde çalışma hayatına ilişkin 8-10 önemli konu bulunduğuna dikkati çeken Çelik, ''Burada eğer sendikacılık oynayacaksak, burada eğer bakancılık oynayacaksak, bunların bizim endüstriyel ilişkilerimize hiç katkısı yok'' diye konuştu.

''Türkiye'nin müstakil bir iş sağlığı güvenliği yasası bulunmuyor''

Türkiye'nin müstakil bir iş sağlığı güvenliği yasasının bulunmadığını ifade eden Çelik, bunun büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

Yasa tasarısının bütün maddelerini konuşmaya, bu konuda katkı almaya hazır olduklarını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

''Ama bu yasanın çıkmaması konusunda bir perde arkası gayret gösteriyorsanız bu ne işverenlerimize yakışan bir durumdur ne de sendikalarımıza yakışan bir durumdur. Bu ihtiyaç olarak ortaya konulmuşsa bunun gereği seri olarak yapılmadır. Bir iş kazası meydana geliyor, meydana gelen iş kazası size samimiyetimle söylüyorum; Çalışma hayatından sorumlu bir bakan olarak yüreğimi titretiyor. Omuzlarıma öyle bir yük biniyor ki o gün yerin altına geçmek istiyorum. Benim suçum mu bireysel olarak? Değil. Ama bu ülkede sorumluluk üstlenen insanlar olarak, üzerimize düşeni yapmak zorundayız.''

Mevzuattaki eksiklikleri gidermek gibi bir sorumlulukları olduğunu anlatan Çelik, aksi takdirde bu sıkıntıların yaşanmaya devam edeceğini ve buna kayıtsız, duyarsız kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Çelik, ''Bunlar devam etsin, mevzuat eksikliğinden dolayı gerekli altyapı çalışmalarının gerçekleşmemesinden dolayı ölümler devam etsin, bakanlık da devam etsin gibi bir yaklaşım benim dünyamda yeri olmayan bir yaklaşımdır'' dedi.

İhtilal döneminden kalan iş yasalarının savunulacak bir tarafı olmadığını belirten Çelik, işçi ve işverenlerin büyük oranda uzlaştığı Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısının Meclis'te olduğunu hatırlattı.

''Memnuniyet varsa yasa niye çıkmıyor''

Düzenlemeyi bir an önce Meclis'ten çıkarmak istediklerini dile getiren Çelik, ''Memnuniyet varsa yasa niye çıkmıyor. Eğer başka bir durum varsa, değiştirilecek bir durum varsa onu konuşmaya hazırız, bu işin bir an önce çözümünden yanayız ama tarafların açık ve şeffaf olmasını istediğimi belirtmek istiyorum'' diye konuştu.

Türkiye'de her gün 3 kişinin, dünyada dakikada 4 kişinin iş kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Bakan Çelik, son dönemde iş sağlığı ve güvenliği konusunda, işverenlerin ve çalışanların bilinçlenmesi ve kamunun aldığı önlemler nedeniyle iş kazalarında düşüşler olduğunu ama Türkiye'nin hala iyi bir noktada bulunmadığını söyledi.

1 milyon 406 bin iş yerinin sadece yüzde 2'sinde iş sağlığı güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu olduğunu belirten Çelik, iş kazalarının yüzde 57'sinin iş sağlığı güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu olmayan bu iş yerlerinde meydana geldiğini kaydetti.

Bu iş yerlerinin 50 kişinin altında personel çalıştırdığını dile getiren Çelik, ''Bunu görmemezlikten gelebilir miyiz? Bu yasa tasarısının iki önemli özelliği var. Bütün çalışanlar kapsam altına alınıyor ve iyileştirici bir bakış açısı var'' dedi.

Çelik, yasanın eksiklikleri olabileceğini ve her türlü katkıya hazır olduklarını belirtti.





Diğer Haberler


Yeni İş Güvenliği Yasası -Makale-
6331 Sayılı Yasa Semineri
İşte yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası
Kıyma makinesine kaptırdığı eli, bileğinden kesildi
ELEKTRİK TEHLİKELERİ
Şirketler iş sağlığı ve güvenliğinden sınıfta kalıyor
Gözlerin Emniyeti İçin Tedbirli Çalışma
HES İnşaatında Yine Kaza, Dört İşçi Öldü
Bir Karınca Hikayesi
Sorunları 30 Haziran’dan önce çözmek istiyoruz
İşe başladığı gün iş kazasında öldü
Düzce'de fındık fabrikasında yangın
El Aletlerinde Güvenlik
Camide Yangın
El Aletleri İle Çalışma Güvenliği
Foseptik çukuruna giren işçiler gazdan zehirlendi
İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri" Paneli
Temel Makine Güvenliği
Bayrampaşada Patlama
Gıda Mühendisleri Odasında Seminer
bilgeisguvenligi.com yenilendi